Olvasóink értékelése:  / 4
ElégtelenKitűnő 

ylogort1152x864

Yano a zenei pályát elég korán kezdte, saját bevallása szerint 13 éves korától már discoba járt , azomban a zene szeretete már kisgyerekként is jelent volt , elég ha annyit mondok édesanyja ha reggel nem akart felkelni feltett 1 bakelit lemezt és azonnal kiment az álom a szeméből...  :)

Kamaszként már elkezdte a lemezlovasi munkát köszönhetően Galgóczi Zsolt barátjának aki mellett és helyett már csinálhatott bulikat majd amikor betöltötte a 18. életévét maga is levizsgázott az OSZK-nál. Később folytatta Kecskeméten Morva Róbert (R.I.P.) mellett akit nagyon tisztelt, hiszen gyerekként már Robi bulijaiba járt és vágyódva tekintett fel rá hogy egyszer majd ő is Dj legyen.

1991-1992-ben miközben már javában diszkózott jópár helyen a sors Ungyi Attila mellé sodorta akinek ötletekkel segített és még alakuló együttesének is kitalálta a nevet, ez lett a Digital Scream. Ebben még nem volt tag Yano , de az élet úgy hozta többször helyettesítette a másik tagot aki nemigazán volt aktív és a csapat első nyilvános fellépésén is (Kerekegyháza) részt vett.

Nem telt el sok idő és Attila megkérte lépjen be állandó tagként , így alakult ki a klasszikus formáció amely eleinte instrumentális zenéket alkotott.

Ahogy telt az idő rádöbbentek hogy a magyar zenei piacon bármilyen korszerű is egy zene eladhatatlan ha nincs benne ének, így Yano tanácsára bőszen elkezdtek feldolgozásokat csinálni az akkori dance trendeknek megfelelően és egy vakmerő ötlettel úgy döntöttek Yano fog énekelni míg Attila a rap szövegekért felel.Ennek első eredménye a Hé várj című Fancy feldolgozás lett,ami mondhatjuk az első igazi magyar disco zene lett.

A siker nem is váratott magára , 94-ig 4 albumot hoztak össze amit a közönség 4 aranylemezzel hálált meg.

1995-ben Yano úgy döntött kipróbálja magát szólóban is és megjelent 3 szólóalbuma is mérsékelt sikerrel.Közben a Digital Scream ugyan megváltozott felállással de folytatta Yano nélkül , végül 96-ban Attila visszahívta ennek eredménye lett a Visszatérés album melyről a Sóhajok szállnak című felvétel ismét nagy durranás volt.

Sajnos a csapat nem bírta stresszel a sok munkát, az állandó haknizást valamint egy épkézláb menedzser hiányát és úgy döntöttek 1997-ben  bizonytalan időre befejezik a közös munkát és a nyilvános zenei szerepléseket.

Kis idő múlva mikor Yano úgy érezte kellő energiát szedett össze és kipihente az évek óta tartó hajtást úgy döntött ezentúl a háttérben szürke eminenciásként fog résztvenni a zenei életben. Producerként kezdett el tevékenykedni és másoknak csinált zenei alapokat, remixet valamint segített lemezeket készíteni.Kevés kivételtől eltekintve (Mr.Rasputin) azomban megmaradt a háttérben és inkognitóban , nem kívánta a nevét adni ezekhez a produkciókhoz , nem is gondolnátok mennyi régebbi és mostani zenéhez van köze....

Számtalan rádiónak készít mixeket több stílusban pl. : retro-reboot,electro-swing,minimal, latino-dance stb.

2013-ban Yano úgy döntött ideje kilépni a nemzetközi porondra, Yan De Mol néven elkezdett dalokat gyártani és szinte havonta jelenik meg lemeze a Delighters Music kiadónál.

Ebben az az érdekes hogy kizárólag nemzetközi internetes áruházakban (Amazon-Itunes-Beatport stb.) kaphatóak, magyarországi áruházakban viszont nem jelennek meg.

Stílusa elég egyedi hiszen nem ragaszkodik igazán egy irányzathoz sem, alapvetően összekeveri a progressive-house , minimal, EDM,trance stb elemeket főként a mainstream hallgatóság részére ,bár aki hallgatja bizonyos idő után felfedezi a sajátos elemeket mindegyik zenéjében amire azt mondják 'ez olyan Yano-s' :)

Ahogy ez szokott lenni ha egy bolt beindul.., elérte a hazai piacot is a retro őrület, egyre több igény és felkérés érkezett hogy a Digital Scream is folytassa a pályafutását, 20 év távlatából is emlékeztek az emberek az akkori slágerekre így bizonyos feltételekkel a csapat is újra összeállt.Köszönhetően pár remek remixernek (DJ Dezi & Jankes) új változatok készültek a régi slágerekből mellyel a csapat nem újrakezdi hanem folytatja az eddig megszokott stílusát.

2015 végén Yano elvállalta a YDM Records hanglemezkiadó vezetését melyet jelenleg is vezet és ezzel nagy álma vált valóra.

Yano oldalai :

fbbutton         Yan De Mol - Facebook

fbbutton         Dj Yano - Facebook

LOGO Yan De Mol - Beatport

social-inside-youtube-icon    Yan De Mol - Youtube

YDM4kicipici   YDM Records